Finans sektörü, yapay zekânın (AI) yükselişiyle yeni bir çağın eşiğinde. Yakın gelecekte üretkenliği yaklaşık yüzde 20-30 ve gelirler düzeyini ise yüzde 6 oranında artırması beklenen yapay zekâ, finansal hizmetlerin çehresini değiştirmeye hazırlanıyor. Yapay zekâ destekli danışmanlık ve varlık yönetimi, kişiselleştirilmiş finansal tavsiyeler ve yatırım önerileri sunarak, müşteri deneyimini zenginleştiriyor ve finansal hizmetleri daha erişilebilir hale getiriyor.
Sektör bir yandan yeni çağı karşılarken, yapay zekanın eski sistemlerle entegrasyonu ve veri yönetimindeki ihtiyaçlar gibi zorluklarla da karşı karşıya. Bununla birlikte, açık bankacılık tarafından kolaylaştırılan daha işbirlikçi bir yaklaşıma doğru kayan ve finansal hizmetler manzarasını yeniden tanımlayan bulut teknolojilerinin benimsenmesi de trend bayrağını elinde taşıyor.
Tüketicilerin dijital finansal hizmetlere olan beklentileri arttıkça, dijital ödeme yöntemlerinin kullanımı ve açık bankacılık ekosistemlerinin genişletilmesi gibi alanlarda da yenilikler devam ediyor. Bu gelişmeler, siber güvenliğin de önem kazanmasına yol açıyor. Dijital-öncelikli, kişiselleştirilmiş ve güvenli finansal deneyimler sunmayı önceliklendiren finansal kuruluşlar, finansta dijital dönüşüm çabalarına öncülük ediyor.
Blokzinciri (blockchain) teknolojisi ise, sınır ötesi ödemelerden ticaretin finansmanına kadar finansal işlemlerde şeffaflık ve güvenlik sağlamaya aday. DeFi gibi blokzincir tabanlı alternatif finansal hizmetler, geleneksel finansal kurumlarla rekabet ya da işbirliği, özellikle kredi verme ve borç alma gibi alanlarda gelişmeye devam ediyor. Bu teknolojik ilerlemeler, finansal hizmetlerin daha güvenli, şeffaf ve etkili bir şekilde sunulmasını sağlayarak, fintech sektörünün dinamiklerini yeniden şekillendiriyor. Bir yandan da Bitcoin ETF’lerin onaylanması, ile finans gündemine oturan Spot ETF’ler, yatırımcılara doğrudan kripto para birimi sahibi olmadan Bitcoin’e yatırım yapma imkanı sunarken, bu, daha büyük bir yatırımcı havuzunun piyasaya girmesine neden olabilecek. Bitcoin ETF ve halving’in fintech sektörüne etkisinin de yatırımcı ilgisinin ve piyasa dinamiklerinin değişmesine neden olabileceği ihtimalleri finans gündeminin başlıkları arasında. Bu, yatırım stratejilerinin ve finansal teknoloji çözümlerinin yeniden değerlendirilmesine yol açabilir.
Başvurular için son gün 8 Mart!
Bu gelişmeler ışığında, Türkiye’nin fintech ekosistemini desteklemek amacı ile düzenlenen “Dijital Finansın Öncüleri” ödül programı da bu sene yedi kategoride geliştirildi. Öncü Banka, Vizyoner Banka, İş Birliğine En Açık Banka, Küresel Öncü Fintech, Yükselen Fintech, Yenilikçi Fintech ve Finansal Kapsayıcılık kategorileri dünyadaki Web2, Web3 ve yapay zeka rüzgarlarının birlikte esmeye başlamasından yola çıkarak dizayn edildi. Türkiye’nin finans sektöründe inovasyonun öncülerini araştıran ödül programı; Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği (FINTR) ve KPMG Türkiye tarafından bu yıl ikinci kez düzenleniyor ve bu alanda çalışan fintech şirketleri ile bankaların başvurularını 8 Mart tarihine kadar bekliyor.
Fintek ekosisteminin karşı karşıya olduğu farklı başlıkları doğru metriklerle değerlendirebilmek adına bir araya gelen ve bu seneki başvuruları değerlendirecek Dijital Finansın Öncüleri jüri üyeleri arasında; CCW Teknoloji Yatırımları A.Ş. Kurucusu ve Finansal Kurumlar Birliği Eski Başkanı Adem Duman; Brighton Üniversitesi İşletme ve Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ceylan Onay; İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Tunçalp; FINTR Yönetim Kurulu Başkanı Demet Zübeyiroğlu; WinningCircle300 Kurucusu Efe Bulduk; Girişimci, Melek Yatırımcı Mentor Nevzat Aydın ve KPMG Türkiye Fintech ve Dijital Finans Lideri Sinem Cantürk yer alıyor.
“FINTR iş birliğiyle bu yıl ikincisini gerçekleştireceğimiz Dijital Finansın Öncüleri Ödül Programı ile inovasyonda öncü finans kuruluşlarını ve fintekleri ödüllendirerek sektördeki en iyi uygulamaları teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Geçtiğimiz yıl da oldukça yoğun ilgi gören programımız, finans sektöründeki yenilikçi girişimleri destekleyerek, Türkiye’nin dijital geleceğine ışık tutuyor. Böylelikle iş birliğine dayalı bir ekosistem oluşturarak sektörün gelişimine ivme kazandırmayı hedefliyoruz. Bu heyecan verici yolculukta, tüm finans ve teknoloji liderlerini programımıza başvurmaya davet ediyoruz” açıklamalarını yapan KPMG Türkiye Fintech ve Dijital Finans Lideri KPMG Sinem Cantürk, fintekteki en iyi uygulamaları teşvik amacıyla bu ödül programının düzenlenmesinin altını çizerken; ekosistemin inovasyonla büyüyeceğine vurgu yapan FINTR Yönetim Kurulu Başkanı Demet Zübeyiroğlu ise, Dijital Finansın Öncüleri hakkındaki düşüncelerini şu şekilde paylaştı: “Fintech ekosistemini besleyen en önemli şey, inovasyon. Ülkemizde bu anlamda çok yüksek potansiyele sahip kurum ve kişiler var. Dijital Finansın Öncüleri Ödül Programı ile bunları öne çıkarmayı, globalleşme yolculuklarına destek olmayı amaçlıyoruz. Programın ilk yılında gördüğü büyük ilgi ve gelen projelerin niteliği, fintech sektörü için gayet umut vericiydi. Bu yıl da yine bankaların ve fintek şirketlerinin yoğun katılımı var. 8 Mart’ta başvurular tamamlandıktan sonra değerlendirme süreci başlayacak. Ardından 16 Nisan’da ödül kazananların heyecanını hep birlikte paylaşacağız” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
GÜNDEM
15 Ekim 2024SPOR
15 Ekim 2024GÜNDEM
15 Ekim 2024SPOR
15 Ekim 2024SPOR
15 Ekim 2024GÜNDEM
15 Ekim 2024GÜNDEM
15 Ekim 2024